tag:blogger.com,1999:blog-8382665651951546987.post7510562108507941612..comments2024-03-24T22:14:14.749+01:00Comments on Czarszka - wszystko po swojemu!: Pomysły na prezenty | ROZDANIE Saisona | CzarszkaCzarszka ^_^http://www.blogger.com/profile/17570759316373632292noreply@blogger.comBlogger135125tag:blogger.com,1999:blog-8382665651951546987.post-72706847780966022952015-12-02T01:02:17.180+01:002015-12-02T01:02:17.180+01:00Przepis na ciasto marchewkowe:
2szkl marchwi start...Przepis na ciasto marchewkowe:<br />2szkl marchwi startej na malych oczkach ok350g, 2szkl maki<br />,4jajka,<br />ok 200ml oleju,<br />200g cukru,<br />2 lyzki miodu,<br />1lyzka cynamonu,<br />2lyzeczki proszku do pieczenia,<br />szczypta soli.<br />Jajka ubijam ze szczypta soli,cukrem i miodem na puszysta mase.Do masy dodaje make, proszek do pieczenia, olej, cynamon, wyrabiam na jednolita mase.Miksuje, dodaje marchewke i mieszam drewniana lyzka.Ciasto przelewam i pieke 40min na 175stopni.na polewe topie biala czekolade z wedla.Mniam,mniam!<br /><br />Youtube Magdalena saklak<br />masaklak@tlen.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8382665651951546987.post-90533487859258711442015-12-01T23:50:49.861+01:002015-12-01T23:50:49.861+01:00Przepis na uszka z bloga: http://kuchniaukrysi.blo...Przepis na uszka z bloga: http://kuchniaukrysi.blogspot.com/2013/12/uszka-do-barszczu-wigilijnego.html ! :)<br /><br />Email: vikinga@op.pl<br />Youtube: mvikingaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/17386217452033740471noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8382665651951546987.post-39580789983523523552015-12-01T23:50:47.481+01:002015-12-01T23:50:47.481+01:00Moim ulubionym świątecznym słodyczem są kluski z m...Moim ulubionym świątecznym słodyczem są kluski z makiem:<br /><br /> Ciasto:<br />300 g mąki pszennej<br />1 jajko<br />1/3 szklanki wody<br />szczypta soli<br /><br /> Masa makowa:<br />1 szklanka maku<br />4 łyżki miodu<br />1 łyżka rodzynek Sułtańskich (tych największych)<br />2 łyżki orzechów włoskich, posiekanych<br />3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej<br /><br />Przygotowanie:<br /><br />Wymieszać składniki na ciasto i zagnieść na jednolitą i elastyczną masę. Rozwałkować i pokroić ciasto na grubość według własnych preferencji, u mnie w domu zawsze jest to grubszy (ok. 1-2 mm) i większy (1x3 cm) makaron jak do rosołu i zostawić do lekkiego przeschnięcia. <br />W międzyczasie przygotować mak. Wypłukać i sparzyć wrzątkiem. Zmielić trzykrotnie przez maszynkę. W rondelku rozpuścić miód, dodać mak i bakalie, i smażyć przez kilka minut, cały czas mieszając. Ugotować makaron (4-5 minut) w osolonym wrzątku. Odcedzić i wymieszać z gorącą masą makową.<br /><br /><br />e-mail: urzytkownik8@gmail.com<br />yt: Joanna Niewiadomska<br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8382665651951546987.post-91471773451391578672015-12-01T23:05:32.952+01:002015-12-01T23:05:32.952+01:00Nie wyobrażam sobie świąt bez pierników, powycinan...Nie wyobrażam sobie świąt bez pierników, powycinane w różnych kształtach sprawiają, że od razu czuć magię świąt a do tego ten smak i zapach... Oraz świetnie wyglądają jako element dekoracyjny i pięknie się prezentują na choince. Bezapelacyjnie najpyszniejsze ciastka !! A to mój sprawdzony przepis: <br /><br />37 dag miodu<br />12 dag cukru<br />12 dag masła<br />50 dag mąki<br />1 jajko<br />2-3 łyzki kakao<br />przyprawa do ciastek korzennych (całe opakowanie)<br />proszek do pieczenia (całe opakowanie) <br /><br /><br />Masło, miód i cukier wkładamy do garnka i podgrzewamy aż się rozpuszczą i ładnie połączą. Studzimy do momentu, aż będą jeszcze płynne czyli lekko ciepłe. W między czasie mieszamy razem sypkie składniki (mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao). Do składników sypkich dodajemy płynne oraz jajko i dokładnie zagniatamy, żeby wszystko się połączyło.<br />Ciasto musi wyjść gładkie, dzielimy na mniejsze części. Potem bierzemy kawałek i wałkujemy na placek żądanej grubości. Za pomocą foremek wycinamy pierniki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,<br />a następnie piec w 180 stopniach ok. 20-25 minut (opiekanie góra-dół), ewentualnie 7-8 minut na termoobiegu.<br />Na koniec można je przyozdobić lukrem albo posmarować czekoladową glazurą. Smacznego!<br /><br /><br />e-mail: natala96@onet.eu<br />nazwa użytkownika na yt: NaatalenkaNaatalenkahttps://www.blogger.com/profile/08161344192386416377noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8382665651951546987.post-72015400172820691632015-12-01T23:02:48.633+01:002015-12-01T23:02:48.633+01:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Naatalenkahttps://www.blogger.com/profile/08161344192386416377noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8382665651951546987.post-36197128450155169402015-12-01T22:33:54.481+01:002015-12-01T22:33:54.481+01:00Przepis na babeczki z orzechową bezą:
składniki: ...Przepis na babeczki z orzechową bezą:<br /><br />składniki: <br />20 dag mąki pszennej<br />1/2 łyżeczki proszku do pieczenia<br />12,5 dag margaryny lub masła<br />2 żółtka 10 dag cukru pudru<br /><br />dowolne powidła (bardzo polecam dżem jagodowy)<br /><br />2 białka<br />8 dag cukru<br />20 dag orzechów włoskich (już po rozłupaniu;)<br /><br />Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę, pokroić ją nożem na mniejsze kawałki, a potem drobno posiekać razem z mąką.<br />Oddzielić żółtka od białek (białka odstaw do lodówki). Wbić żółtka do mąki z margaryną, dodać cukier puder, znów przesiekać a potem zagnieść kruche, elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, włożyć do woreczka foliowego i wstawić do lodówki, przynajmniej na godzinę.<br /><br />Przygotować bezę orzechową: białka ubić na sztywno (ze szczyptą soli). Dodawać do nich porcjami cukier i ubijać dalej, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pokroić drobno orzechy (ja połowę mielę w młynku) i dodać do bezy. Delikatnie wymieszać.<br /><br />Ciastem wylepić małe foremki do babeczek. Na dno każdej włożyć po pół łyżeczki powideł i nałożyć kopczyk bezy orzechowej. Piec w 180ºC przez ok. 15-20 minut.<br /><br />Smacznego!!<br /><br />Email: iwona.hanicka@wp.pl<br />Nazwa na YouTube: Iwona HanickaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/17688198232275456153noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8382665651951546987.post-72911426530186283292015-12-01T21:55:46.710+01:002015-12-01T21:55:46.710+01:00 Przepis na pierniki:
Składniki na około 100 sztu... Przepis na pierniki:<br /><br />Składniki na około 100 sztuk:<br /><br /> 550 g mąki pszennej (+ odrobina więcej do podsypywania)<br /> 300 g miodu (z miodem sztucznym pierniczki zmiękną szybciej, niż z prawdziwym)<br /> 100 g cukru pudru<br /> 120 g masła<br /> 1 jajko<br /> 2 łyżeczki sody oczyszczonej<br /> 40 - 60 g przyprawy do piernika <br /> kakao (niekoniecznie, tylko dla koloru, tym razem dałam 2 łyżeczki)<br /><br />Miód i masło podgrzać w garnuszku, do rozpuszczenia się masła i miodu, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).<br /><br />Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.<br /><br />Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180ºC, jeśli z witrażykami 11 - 12 minut w temperaturze 150ºC.<br /><br />Mail: anna.cieply85@gmail.com<br />Nick na YouTube: Anna CiepłyArribahttps://www.blogger.com/profile/06763218206028214110noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8382665651951546987.post-15730360316331013762015-12-01T20:44:18.386+01:002015-12-01T20:44:18.386+01:00Przepis na migdałowe ciasteczka korzenne:
150g mi...Przepis na migdałowe ciasteczka korzenne: <br />150g miękkiego masła<br />3/4 szklanki cukru<br />1 jajko<br />2 szklanki mąki<br />1 łyżeczka cynamonu<br />1/2 łyżeczki sody<br />szczypta soli<br />1/2 łyżeczki zmielonych goździków<br />1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej<br />1/3 łyżeczki zmielonego imbiru<br />1/2 szklanki grubo poszatkowanych migdałów<br /><br />Wymieszać razem mąkę, sodę, sól i przyprawy. Masło utrzeć z cukrem (ucierać przez około 3 minuty na najwyższych obrotach miksera). Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodać jajko, krótko miksować aż składniki się połączą.<br />Dodać mąkę wymieszaną z przyprawami i krótko, ale dokładnie wymieszać. Wsypać migdały, wymieszać. Z ciasta uformować dwa rulony i wstawiać je na 2 godziny do lodówki (można na dużej, możemy zostawić ciasto na noc w lodówce). Schłodzone ciasto pokroić na plastry o grubości około 0,5cm. Ciasteczka poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi niewielkie odległości. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez 15 minut.<br />:)<br />Email: lyanne016@gmail.com<br />Nazwa na YouTube: Lyanne 016Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06550935550096122967noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8382665651951546987.post-24204465130659134632015-12-01T18:21:13.548+01:002015-12-01T18:21:13.548+01:00Przepis na: Muffinki pierniczkowe z bezą
Muffinki:...Przepis na: Muffinki pierniczkowe z bezą<br />Muffinki:<br />1.5 szklanki mąki pszennej<br />3/4 szklanki cukru<br />1/4 szklanki kakao<br />1 łyżeczka sody oczyszczonej<br />1/3 łyżeczki soli<br />1/2 szklanki wody<br />1/2 szklanki jogurtu naturalnego<br />1/3 szklanki oleju roślinnego<br />1 łyżka wódki, rumu lub likieru (opcjonalnie)<br />1 łyżka cukru waniliowego<br />Garść orzechów, rodzynek, suszonej żurawiny lub innych bakalii<br />2 łyżki przyprawy do piernika<br />1 łyżka cynamonu<br />Beza:<br />4 białka (w temperaturze pokojowej)<br />200 g cukru pudru<br />2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej<br /><br />Wykonanie:<br />Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Mieszamy ze sobą składniki suche. W drugiej misce mieszamy składniki mokre. Następnie dodajemy składniki suche do mokrych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.<br />Czas na bezę: Ubijamy białka jajek na sztywną pianę. Następnie powoli dodajemy cukier, ciągle miksując. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy dalej do połączenia się wszystkich składników.<br /><br />Wkładamy masę na muffinki do papierowych papilotek. Na wierzch wyciskamy lub wykładamy masę bezową. Pieczemy około 20 min w 180°C. Aby mieć pewność, że muffinki są gotowe zanurzamy w jednej z nich wykałaczkę. Jeśli po wyciągnięciu będzie sucha, możemy cieszyć się naszym wypiekiem.<br />Smacznego!<br /><br />Email: shaerinn7@gmail.com<br />Nazwa na YouTube: ShaerinnAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8382665651951546987.post-39256796652630312082015-12-01T17:35:15.050+01:002015-12-01T17:35:15.050+01:00Przepis na Świąteczne ciasteczka migdałowe:
250 g ...Przepis na Świąteczne ciasteczka migdałowe:<br />250 g maki<br />100 g posiekanych migdałów <br />125 g cukru<br />175 g masła<br />1 jajko<br />2 łyżeczki cynamonu<br /><br />do posypania: migdały i gruboziarnisty cukier<br />białko jajka do posmarowania z wierzchu<br /><br />Zarabiamy ze sobą wszystkie składniki aż ciasto stanie się gładkie i jednolite. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i kroimy na kwadraty o boku 6 cm. Docelowo ciasteczka mają trójkątny kształt, więc pozostaje przeciąć każdy z kwadracików na pół i posmarować białkiem. Najlepiej smakują przyozdobione brązowym gruboziarnistym cukrem i kawałkami migdałów. Pieczemy w 190ºC, przez 10 do 12 min. <br />Zapewne w przepisie życzą sobie aby później odstawić je do wystygnięcia, ale mi jeszcze nigdy się to nie udało. Chociaż trzeba uważać na gorący cukier, bo można się poparzyć :) <br /><br />Polecam zrobić od razu podwójna porcję, bo znikają w takim tempie że zaraz trzeba by robić kolejne:)<br />email: iwcia223@gmail.com<br />YouTube: ksienze<br /><br />Email: <br />Nazwa na YouTube:Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08820581030800073572noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8382665651951546987.post-61778513128920483712015-12-01T12:40:29.456+01:002015-12-01T12:40:29.456+01:00Przepis na pierniki/choinki:
Składniki na około 14...Przepis na pierniki/choinki:<br />Składniki na około 14 choinek:<br /><br />230 g masła<br />3/4 szklanki cukru pudru<br />1 szklanka miodu<br />1 duże jajko<br />5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2 - 4 łyżki dodając w to miejsce kakao*)<br />1 łyżeczka sody oczyszczonej<br />2 łyżki domowej przyprawy korzennej<br />szczypta soli<br />Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.<br /><br />Do naczynia przesiać mąkę, kakao*, sodę, przyprawę korzenną, sól, wymieszać i odłożyć.<br /><br />W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodać miód i zmiksować (jeśli miód jest w postaci stałej, najpierw podgrzać, przestudzić). Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, zmiksować lub wyrobić do otrzymania gładkej, elastycznej masy.<br /><br />Z otrzymanej masy uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 - 4 godziny lub przez całą noc.<br /><br />Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość około 3 - 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać różnej wielkości gwiazdki, kwiatki (jak u mnie) lub okrągłe kształty.<br /><br />Piec w temperaturze 200ºC przez około 8 minut, najmniejsze kształty około 4 - 5 minut (w zależności od wielkości foremek). Wyjąć, wystudzić na kratce.<br /><br />email: zuzanna.zulo@gmail.com<br />YouTube: Zuza ZuloZuzuluhttps://www.blogger.com/profile/03947311364349677468noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8382665651951546987.post-59163360682076201822015-11-30T13:04:08.399+01:002015-11-30T13:04:08.399+01:00Przepis na makowiec [ z tego przepisu wychodzą aż ...Przepis na makowiec [ z tego przepisu wychodzą aż trzy makowce, więc przy okazji można obdarować swoich najbliższych pysznym ciastem ;) ] <br /><br />Składniki:<br /><br />Ciasto:<br />3 szklanki mąki pszennej<br />180 ml mleka<br />150 g roztopionego i ostudzonego masła<br />6 żółtek<br />45 g świeżych drożdży (lub 21 g suchych) <br />6 łyżek cukru<br />1,5 łyżki oleju<br />0,5 łyżeczki soli<br />1,5 łyżki spirytusu lub rumu<br />1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub 1 duże opakowanie cukru wanilinowego)<br /><br />Masa:<br />6 białek<br />500 g maku<br />250 g cukru<br />100 g rodzynek<br />50 g posiekanych orzechów włoskich<br />50 g posiekanych migdałów<br />50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej<br />1 łyżka miodu<br />olejek migdałowy do smaku<br />szczypta cynamonu<br />1 łyżka miękkiej margaryny<br /><br />Lukier:<br />0,5 szklanki cukru pudru<br />2 łyżki gorącej wody<br />1 łyżka soku z cytryny<br />Trochę maku do dekoracji<br /><br />Przygotowanie:<br />1. Mak zalać 500 ml wrzącej wody i zakryć, aby napęczniał. Następnie odkryć i pozostawić do wystygnięcia. Mak dwukrotnie zmielić.<br />2. Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 15 minut.<br />3. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki na ciasto, na końcu dodając roztopione masło. Zagnieść ciasto; następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.<br />4. Do maku dodać pozostałe składniki masy.<br />5. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i wymieszać.<br />6. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na grubość ok. 3 mm, nałożyć 1/3 masy zostawiając ok. 2 cm od brzegu i zawinąć w roladę. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między ciastem, a papierem. Końce tuby zostawić otwarte. Tak samo postępować z kolejnymi dwiema porcjami. Następnie makowce przenieść na blachę do pieczenia.<br />7. Piec w nagrzanym piekarniku 30-40 minut w temperaturze 180 st.C. <br />8. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przyozdobić lukrem lub polewą.<br />Smacznego! :)<br /><br />Dodatkowo dodaję przepis na ekstrakt waniliowy, ponieważ wszyscy z którymi dzielę się tym przepisem mnie o niego pytają, a jest on bardzo prosty w przygotowaniu :)<br /><br />Ekstrakt z wanilii<br /><br />Składniki:<br />4-8 lasek wanilii (w zależności jak mocny ma być ekstrakt)<br />200 ml wódki lub spirytusu<br /><br />Przygotowanie:<br />Laski wanilii przeciąć wzdłuż, jednak nie rozcinając ich całkowicie. Laski włożyć do małej buteleczki lub słoika. Zalać alkoholem tak aby całkowicie zakryć wanilię. Następnie buteleczkę odstawić w ciemne miejsce na min. 6 tygodni; co kilka dni należy wstrząsnąć buteleczką. Gotowe ;)<br /><br />Email: joanna.wilzys@gmail.com<br />Nazwa na YouTube: Joanna WAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/01660362739048780789noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8382665651951546987.post-10750174972463944782015-11-30T00:12:09.087+01:002015-11-30T00:12:09.087+01:00Hej
Trufle rumowe- aromat i smak magicznych Świąt ...Hej<br />Trufle rumowe- aromat i smak magicznych Świąt Bożego Narodzenia:-)<br />Szybki, prosty przepis na przepyszne słodkości, polecam<br /><br />Składniki:<br />1/2 szklanki cukru<br />1/2 szklanki mleka<br />2 szklanki mąki<br />3 łyżki masła<br />1 żółtko<br />2 łyżki spirytusu<br />1 łyżeczka esencji rumowej<br />1 łyżka zmielonej kawy<br />1 łyżka kakao<br /> <br />herbatniki maślane lub kakaowe<br />Przepis:<br />Zagotować cukier z mlekiem i ostudzić. Mąkę uprażyć na złoty kolor i przesiać przez sito, aby nie było grudek. Masło utrzeć z żółtkiem, dodać mąkę, mleko, spirytus, esencję rumową i wszystko razem dobrze wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kawę, a do drugiej kakao i ponownie dobrze wymieszać. Z przygotowanej masy toczyć kulki i obtaczać je w pokruszonych na drobno herbatnikach maślanych lub kakaowych. Kulki układać na talerzu. Przechowywać w lodówce.<br /><br />e-mail:gerbi2@o2.pl<br />login YT :gerbizabaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8382665651951546987.post-32857750090832481442015-11-29T22:01:19.406+01:002015-11-29T22:01:19.406+01:00Moim ulubionym wypiekiem wszech czasów są kruche c...Moim ulubionym wypiekiem wszech czasów są kruche ciasteczka w wersji świątecznej z dodatkiem cynamonu/ przyprawy korzennej <3 <3<br />-2 szklanki mąki<br />-0,6 szklanki cukru pudru<br />-2 żółtka<br />-200g masła<br />-ekstrakt waniliowy<br /><br />ewa1515@gmail.com<br />Ewa SolichAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8382665651951546987.post-48384671283287082552015-11-29T21:58:18.260+01:002015-11-29T21:58:18.260+01:00Przepis na placek cytrynowy:
4 jajka
250 g cukru ...Przepis na placek cytrynowy:<br /><br />4 jajka<br />250 g cukru pudru<br />200 g mąki tortowej<br />200 g margaryny<br />3 łyżeczki proszku do pieczenia<br />1 cytryna (skórkę zetrzeć a sok wycisnąć)<br /><br />Margarynę zmiksować z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku, dodać sok i skórkę z cytryny oraz proszek do pieczenia i mąkę. Na końcu ubić pianę z białek i delikatnie dodać do reszty. Piec ok 40 minut. <br />Życzę smacznego :) <br /><br />E-mail: asia488@o2.pl<br />Nazwa na YouTube: Joanna Dul<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/18295733938102437951noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8382665651951546987.post-87676698256334835382015-11-29T20:11:46.624+01:002015-11-29T20:11:46.624+01:00Przepis na : Kruche ciasteczka cytrynowe.
Potrzeb...Przepis na : Kruche ciasteczka cytrynowe.<br /><br />Potrzebna będą: <br />200 g masła<br />400 g mąki<br />jajko<br />1/2 szkl cukru pudru<br />szczypta soli<br />skórka otarta z cytryny<br /><br />Przygotowanie:<br />1. Masło miksuj z cukrem pudrem, dodaj jajko i skórkę z cytryny, na końcu wsyp mąkę.<br />2. Ciasto zawiń w folię i chłodź w lodówce 30-60 minut.<br />3. Wałkuj ciasto i wytnij dowolne kształty. :)<br />4. Ciasteczka ułóż na blacie wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.<br /> Przepis mega prosty, bo piekarz ze mnie marny :)<br /><br />E-mail: darknattie@gmail.com<br />Nazwa YT: dark nattie<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8382665651951546987.post-67160980473286976042015-11-29T18:57:02.488+01:002015-11-29T18:57:02.488+01:00domm835@gmail.com
NAZWA: Domi Madziadomm835@gmail.com<br />NAZWA: Domi Madziaendorfinyyyhttps://www.blogger.com/profile/08021939827074134269noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8382665651951546987.post-84459288540461407232015-11-29T18:55:06.946+01:002015-11-29T18:55:06.946+01:00jestem największą zwolenniczką piernika jaka chodz...jestem największą zwolenniczką piernika jaka chodzi po tej planecie, przepis wygrzebałam jakiś czas temu w sieci i tak sie stało, że ciągle sie go trzymam :)<br /><br />125 g masła<br />250 g (1 szklanka) brązowego cukru (lub białego)<br />2 łyżki miodu<br />2 łyżki powideł śliwkowych<br />4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej<br />1 łyżeczka cynamonu<br />2 łyżki gorzkiego kakao<br />2 łyżeczki sody oczyszczonej<br />2 pełne łyżki kawy zbożowej (np. Inki)<br />250 ml mleka<br />2 jajka<br />300 g (2 szklanki) mąki pszennej tortowej<br /><br />Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm posmarować tłuszczem i wysypać otrębami, mąką razową, płatkami owsianymi błyskawicznymi lub zwykłą mąką.<br />W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon i kakao. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko. Masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki.<br />Masę wylać do przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.<br />Po całkowitym ostudzeniu piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami. Można bezpośrednio ze słoiczka, ewentualnie w celu zagęszczenia bardziej rzadkich powideł, można umieścić je w rondelku i zagotować z 1 łyżką wody, chwilkę pogotować na małym ogniu.<br />Przełożony piernik polać polewą: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kawę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać połamaną na kosteczki lub drobno posiekaną czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Polewę ostudzić.endorfinyyyhttps://www.blogger.com/profile/08021939827074134269noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8382665651951546987.post-9094951517121854532015-11-29T15:01:09.505+01:002015-11-29T15:01:09.505+01:00Przepis na: sylwestrowe ciasto recyklingowe z świą...Przepis na: sylwestrowe ciasto recyklingowe z świątecznych pierników <br />300 gramów pierników, ja używam tych, które nie zostało skonsumowane podczas świat. <br />100 gramów masła<br />100 gramów cukru<br />30 gramów cukierków Kukulek<br />4 jajka <br />200 ml śmietanki 36%<br />300 gramów wiśni (mrożone lub ze Słoika)<br />Tortownica o srednicy około 24 cm<br /><br />Spod <br />Kruszymy pierniki (używam blendera) i dodajemy roztopione masło. Na wyłożona papierem dopieczenia tortownicę wykładamy nasz spod i lekko uklepujemy. <br />Następnie wykładamy wiśnie. Nie dodaje do nich cukru, ponieważ lubie kwaskowy akcent. <br />Kukułki rozpuszczamy w rondelku i porem dodajemy śmietankę. Mieszać do połączenia, nie zagotowywac. Wylać na spod z wiśniami. <br />Na koniec jajka ubijamy z cukrem, wylewamy na nasze ciasto. <br />180 stopni, program góra dół bez termoobiegu, 20 min. <br />E-mail: Ewa.wielgan@gmail.com<br />YouTube;ewaa173w Ewa whttps://www.blogger.com/profile/03689043897520551158noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8382665651951546987.post-66364992938905711672015-11-28T22:47:44.557+01:002015-11-28T22:47:44.557+01:00przepis na: ciasteczkowe lizaki o smaku piernika
S...przepis na: ciasteczkowe lizaki o smaku piernika<br />SKŁADNIKI<br />400 g ostudzonego ciasta czekoladowego<br />2-3 łyżeczki przyprawy do piernika<br />200 g mascarpone<br />Do dekoracji:<br />lukier<br />czekolada<br />groszki w kolorowych polewach<br />precelki<br />żelki itp.<br />Dodatkowo: patyczki do lizaków lub lodów albo długie wykałaczki<br />kawałek styropianu lub papieru do pieczenia - do suszenia lizaków<br />SPOSÓB PRZYGOTOWANIA<br /> Ciasto bardzo drobno pokrusz i dokładnie wymieszaj z serkiem. Z masy uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika na około 15 minut. Następnie wyjmij i niezbyt cienko rozwałkuj. Za pomocą wykrawaczek do ciastek wycinaj kształty lizaków. Gotowe ponownie włóż do zamrażalnika na 15 minut. Po tym czasie je wyjmij. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj ją z olejem lub roztopioną margaryną do pieczenia (na każde 100 g czekolady bierzemy 1 łyżeczkę tłuszczu). Patyczki lub wykałaczki mocz w czekoladzie. Wbijaj w ciasteczka do około 3/4 ich wysokości. Następnie mocz poszczególne lizaki w roztopionej czekoladzie (odczekaj aż nadmiar spłynie, aby na patyczkach nie było zacieków) lub smaruj lukrem. Dekoruj według uznania i odkładaj na papier do pieczenia lub wbijaj w styropian, aby lizaki wyschły. Wstaw do lodówki, aby się schłodziły (tam też należy je przechowywać).<br />Email: pufaxd@gmail.com<br />YouTube: Aga xDDAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/05205767956990292742noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8382665651951546987.post-66325253669104860272015-11-28T22:34:06.377+01:002015-11-28T22:34:06.377+01:00Przepis na KRUPIAKA (uwielbiam moja babcia piekla)...Przepis na KRUPIAKA (uwielbiam moja babcia piekla)<br />2 kg ugotowanych ziemniaków<br />3 łyżki soli<br />0,5 kg kaszy gryczanej<br />0,5 kg białego sera tłustego<br />1 masło albo dobra margaryna<br />0,5 litra możliwie tłustej śmietany<br />1 jajko<br />garstka mąki<br />Ziemniaki ugotować, utłuc, na gorące wsypać suchą kaszę.Dobrze wymieszać. Na wierzcu położyć całe masło, przykryć garnek.<br />Kiedy masło się roztopi i ziemniaki trochę ostygną, dodać śmietanę, jajkoi garśc mąki, dokladnie wyrobić ręką.<br />Na stolnicy posypanej mąką uformować kulę. Formę wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką, włożyć tę kulę i lekko docisnąć. Piec 2,5 godz. aż wierzch będzie rumiany.<br />To jest porcja na taki okrągły prodiż, jeśli ktoś to jeszcze ma. Jednak można z powodzeniem upiec to w piekarniku nagrzanym do temp. najwyżej 200 stopni. <br />Email: aga14242@vp.pl<br />YouTube: Gugunio222<br />Paulinahttps://www.blogger.com/profile/03748055066944663641noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8382665651951546987.post-56459362431826452712015-11-28T22:14:00.119+01:002015-11-28T22:14:00.119+01:00Przepis na ciasteczka owsiane z żurawiną !! ;)
SK...Przepis na ciasteczka owsiane z żurawiną !! ;)<br /><br />SKŁADNIKI:<br />- 125 g masła<br />- 40 g cukru brzozowego (lub około 70 gram cukru zwykłego)<br />- 1 jajko<br />- 1 łyżeczka aromatu wanilinowego<br />- 140 g mąki orkiszowej<br />- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia<br />- 100 g płatków owsianych<br />- 50 g pestek słonecznika<br />- 100 g suszonej żurawiny<br /><br /><br />Masło rozpuść i przestudź. Następnie utrzeć je mikserem z cukrem. Dodać aromat waniliowy i jajko. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi. Dodać do masy maślano -jajecznej. Wymieszać obie masy ze sobą. Na koniec dodać słonecznik i żurawinę. Z ciasta mokrymi rękami formuj kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj ciastka. Spłaszcz mokrą łyżką.<br />Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.<br /><br />Ciasteczka są kruche, delikatne, idealnie słodkie i z mnóstwem żurawiny. Moje ulubione ;)<br /><br />Email: sylwia3333@op.pl<br />YouTube: Sylwia PAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/05505648950435784361noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8382665651951546987.post-59389938653245488512015-11-28T19:46:50.033+01:002015-11-28T19:46:50.033+01:00Moim ulubionym świątecznym ciastem jest herbaciany...Moim ulubionym świątecznym ciastem jest herbaciany keks z owoców. Przepis jako pierwsza podała w 2012r. autorka bloga chillibite.pl. Od tamtej pory keks jest najbardziej wyczekiwanym świątecznym deserem u mnie w domu. Przez ten czas przepis troszkę dostosowałam pod siebie i swoje smaki – i właśnie tę zmodyfikowaną wersję przepisu zamieszczam poniżej::<br /><br />Dzień wcześniej wieczorem:<br />- 400g suszonych owoców, które najbardziej lubisz (figi, śliwki, jabłka, gruszki, morele, wiśnie, rodzynki, żurawina itp.)<br />- 100g posiekanych z grubsza pekan (mogą być też włoskie lub mieszanka pół na pół)<br />- 75g cukru dark muscovado <br />- ok 1,5 szklanki esencji herbaty Earl Grey (ja robię bardzo mocną z ok. 8-10 torebek dobrej jakości herbaty)<br /><br />Mieszankę owoców (proporcje wg uznania) pokrojonych w niedbałą kostkę oraz posiekanych orzechów zalewam gorącą i posłodzoną esencją herbacianą i odstawiam do następnego dnia.<br /><br /> <br /><br />Właściwy dzień pieczenia: <br />- 3 białka <br />- 1 żółtko<br />- 170g mąki<br />- masło <br />- cukier dark muscovado<br /><br />Owoce wykładam na sitko żeby odsączyć je z esencji. Z białek ubijam sztywną pianę. <br />Do wilgotnych owoców dodaję jajko i mąkę, mieszam do połączenia składników. Następnie powoli i delikatnie mieszając dodaję pianę z białek.<br />Masę przekładam do wyłożonej pergaminem keksówki (zdecydowanie lepiej sprawdzają się te metalowe - węższe i dłuższe). Na wierzchu ciasta układam cienkie plastry masła (mocno schłodzone masło kroję nożem do sera – lub obieraczką do warzyw ;) ) tak, aby przykryły całość, posypuję wierzch ciemnym cukrem – w miarę możliwości równomiernie.<br /><br />Ciasto powinno się piec ok. 50-60 min w temp. ok. 180 stopni – nie powinno się kleić do patyczka ale zdecydowanie powinno być suchym keksem.<br /><br />Takie ciasto nie tylko jest zdecydowanie smaczniejszym sposobem na suszone owoce niż kompot, ale też jest doskonale treściwe (wystarczy jeden kawałek, żeby zaspokoić potrzebę słodkości) no i można je przygotować na spokojnie 2-3 dni wcześniej (po upieczeniu należy przechowywać w chłodzie). <br />Jako dodatek powiem – ja nigdy nie wylewam całkiem pozostałej po moczeniu esencji i chodź jestem zwolenniczką gorzkiej herbaty, to w świąteczne wieczory pozwalam sobie dodać do zwykłej, gorzkiej herbaty łyżeczkę tej bardzo słodkiej i owocowej esencji <br /><br />Na Youtube: Nawojka 88<br />Mail: edyta.milewska@wp.pl<br />Nawojkanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8382665651951546987.post-11207878953062999792015-11-28T14:19:00.979+01:002015-11-28T14:19:00.979+01:00Moje ulubione? Makowiec znaleziony w sieci :) i od...Moje ulubione? Makowiec znaleziony w sieci :) i od tego czasu niezastąpiony na święta :D polecam <br /><br />Składnik na ciasto drożdżowe:<br />~ 180 ml letniego mleka<br />~ 50 g świeżych drożdży<br />~ 6 łyżek cukru z wanilią<br />~ 150g masła<br />~ 3 szklanki mąki pszennej (480-500 g)<br />~ 6 żółtek<br />~ 1,5 łyżki oleju<br />~ 1,5 łyżki rumu<br />~ szczypta soli<br />Składniki na masę makową:<br />~ 400 g zmielonego maku<br />~ ¾ szklanki cukru<br />~ 3 łyżki miodu<br />~ 2 łyżeczki cynamonu<br />~ 1 łyżka masła<br />~ 200 g ulubionych bakalii (u mnie płatki migdałowe, rodzynki i skórka pomarańczowa)<br />~ 120 ml likieru Amaretto<br />~ 6 białek<br /><br />1. Przygotowanie makowca zaczynamy od ciasta drożdżowego. Do letniego mleka dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści, następnie dodajemy drożdże i ponownie mieszamy.<br />2. Mieszankę odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy około 15 minut aż zacznie się pienić i gęstnieć. W tym czasie rozpuszczamy i studzimy masło i przesiewamy mąkę i oddzielamy żółtka od białek.<br />3. Do przesianej mąki dodajemy żółtka, przestudzone, roztopione masło, zaczyn drożdżowy, rum, olej i sól i zagniatamy gładkie błyszczące ciasto, wyrabiając je dokładnie przez około 10-15 minut aż będzie gładkie i błyszczące. Można to zrobić ręcznie, za pomocą maszyny do chleba lub miksera ze specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego. Jeżeli ciasto lepi się do dłoni można dosypać odrobinę mąki.<br />4. Wyrobione ciasto przekładamy do naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość – zajmie to około godziny.<br />5. W międzyczasie przygotowujemy masę makową – do zmielonego maku dodajemy cukier, miód, rozpuszczone masło, cynamon, bakalie i Amaretto, mieszamy.<br />6. Z białek pozostałych po przygotowaniu ciasta drożdżowego odkładamy 4 łyżki, a resztę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej, delikatnie mieszamy.<br />7. Wyrośnięte ciasto wyciągamy z naczynia i dzielimy na trzy równe części. Każdą część wałkujemy na grubość 3-4 mm aby uzyskać prostokąt o wymiarach 25×40 cm. Następnie ciasto smarujemy płynnym białkiem, masę makową dzielimy na trzy części i jedną z nich równomiernie wykładamy na prostokąt ciasta pozostawiając około 2 cm odstępu od brzegów. A następnie zwijamy całość w roladę.<br />8. Końce ciasta podwijamy pod spód, dokładnie zlepiamy miejsca łączenia. Makowce zawijamy w papier do pieczenia, zostawiając około 1-2 cm luzu, aby ciasto miało miejsce by jeszcze trochę podrosnąć.<br />9. Zawinięte w papier makowce odstawiamy i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni przy grzaniu góra-dół. Ciasto układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.<br />10. Ciasto jest gotowe gdy nabierze brązowego koloru – możemy to sprawdzić rozchylając delikatnie papier do pieczenia. Gotowe makowce wyciągamy z piekarnika, rozchylamy papier i studzimy, następnie dekorujemy według uznania – ja ozdobiłam moje makowce rozpuszczoną białą czekoladą i makiem.<br /><br />e-meil: atramaj@gmail.com<br />yt: atramaj zatramajhttps://www.blogger.com/profile/06617744959664067314noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8382665651951546987.post-90743469711670907642015-11-27T22:34:07.237+01:002015-11-27T22:34:07.237+01:00Przepis na: obłędne CYNAMONOWE CIASTECZKA Z ORZECH...Przepis na: obłędne CYNAMONOWE CIASTECZKA Z ORZECHAMI :)))<br /><br />SKŁADNIKI:<br />Ciastka:<br />- 120 g masła<br />- 120 g cukru<br />- 1 łyżeczka esencji waniliowej (ew. cukier waniliowy)<br />- 2 jajka<br />- 1/4 szklanki mleka<br />- 400 g mąki<br />- 1 łyżeczka sody oczyszczonej<br />- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (mogą być laskowe lub mieszanka obu :) )<br />"Panierka":<br />- 5 łyżek cukru<br />- 2 łyżki cynamonu<br /><br />PRZYGOTOWANIE:<br />Masło, jajka i mleko wyjmujemy z lodówki i zostawiamy do uzyskania temperatury pokojowej. Masło ucieramy na krem. W trakcie dodajemy cukier i wanilię. Wbijamy jajka i dodajemy mleko. Ubijamy jeszcze około 2 min. Wsypujemy przesianą mąkę i sodę. Mieszamy wszystko na gładką masę. Dodajemy posiekane orzechy i łączymy z ciastem. Wstawiamy na 15 min. do lodówki i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Na głęboki talerz sypiemy cukier i cynamon. Wyjęte z lodówki ciasto porcjujemy na kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w cukrze i cynamonie, i układamy na blasze zachowując odstępy minimum 5 cm. Kulki lekko spłaszczamy. Wstawiamy do piekarnika na około 10-15 min. do zrumieniania. Zostawiamy do wystygnięcia i wcinamy aż się uszy trzęsą ;D<br /><br />SMACZNEGO!!!<br /><br />E-mail: sezamkowa@tlen.pl<br />YouTube: bapithebestAnonymousnoreply@blogger.com